www.industriogteknik.com
Westermo Teleindustri AB

Nyt nødtelefonsystem til Storebæltsforbindelsen

Efter mere end 10 års brug har Europas største hængebro fået et nyt avan­ceret, men let betjeneligt telefon- og transmissi­onssystem, der sender sikkerheden i top.

Nyt nødtelefonsystem til  Storebæltsforbindelsen
Storebæltforbindelsen, der i mere end 10 år har for­bundet halvdelen af den danske befolkning med det europæiske vej- og jernbanenet, har fået en til­trængt opgradering af sit sikkerhedssystem.
Det gamle overordnede netværk, der havde en transmissionskapacitet på 2 Mbit/s, virkede ikke læn­gere på tilfredsstillende måde. Et ny 2x1 Gbit/s overordnet fibernetværk er blevet installeret for at sørge for alle dataover­førsler fra vejrstationer og overvågningskameraer. Samtidig er der opsat et nyt nødtelefon-system, der er baseret på IP-telefon-teknologien..

18 km bro med mere end 100 års levetid
Den faste forbindelse over Storebælt består af en 6,8 km hængebro Østbroen), en 6,6 km kassedragerbro (Vestbroen) og en jernba­netunnel i et link på i alt 18 km. Omkring 11 millioner kø­retøjer og 8,3 mio. togpas­sagerer krydser forbindel­sen om året. Derfor er det nødvendigt at have et sikkerhedssystem, der er helt i top.
Opførelse af forbindelsen startede i 1988 efter årtiers politiske diskussioner, og i 1997 blev der åbnet for jernbanetrafik. Året efter stod den faste forbindelse helt færdig og personbiler, lastbiler samt busser be­gyndte at rulle over broen. Forbindelsen er åben i døgnets 24 timer året rundt, og broforbindelsen er bygget til at kunne bruges mere end 100 år.

Tæring gjorde telefo­ner ubrugelige
Sideløbende broen er der mange overvågningskame­raer og syv vejrstationer, som konstant indberetter ændringer i vej og vind, og nødtelefoner findes i begge retninger langs forbindel­sen med omkring 600 me­ters mellemrum.
Det gamle telefonsystem var blevet utilstrækkeligt på flere måder. Aluminiumskabinetterne, der holdt telefonrørene, vi­ste sig ikke at være robuste nok til det barske klima på broen. Udsat for al slags vejr året rundt i 10 år, var kabinetterne hårdt angrebet af tæring, hvilket gjorde telefonerne ubrugelige.
Et andet problem med det gamle system var, at alle opkald var forbundet di­rekte til politiets alarmcen­tral i den nærliggende by Slagelse. 9 ud af 10 opkald blev foretaget af førere af biler, der var løbet tør for brændstof, altså ikke virke­lige ulykker. Et køretøj, der står stille på broen, fordi det mangler brændstof, kan føre til alvorlige ulykker, hvorfor det er yderst vig­tigt at få køretøjet fjernet på mindst mulige tid. Det gøres ved, at Storebælts­forbindelsen bringer brændstof ud til køretøjerne, eller der foretages gratis buksering.

En langt hurtigere proces end tidligere
Det nye IP-telefonsystem forbinder alle opkald til A /S Storebælts vagtcentral, hvor ulykker sendes videre til politiets vagtcentral, me­dens forbindelsens egen personale tager sig af de biler, der mangler brænd­stof eller af en anden grund er gået i stå.
En stor forbedring er det, at det nye system kan sende den nøjagtige place­ring for opkaldet, hvilket ikke var muligt med det gamle system. Det fører til en langt hurtigere proces og en højere grad af sikker­hed.

Datahastigheder på op til 15,3 Mbit/s
Efter en lang projekt-peri­ode med evaluering af flere løsninger, begyndte ud­skiftningen af det gamle system i efteråret 2009, og det blev afsluttet i decem­ber samme år. Nye telefo­ner, lavet af en mere vejr­bestandig aluminiumslege­ring er blevet installeret, og til at sørge for datakom­munikationen mellem tele­foner og det overordnede fiber-netværk har A/S Sto­rebælt valgt den robuste Westermo Wolverine Ethernet Ekstender. Den udnytter SHDL-teknologien gennem mange typer af snoede kabler, og den kan levere datahastigheder på op til 15,3 Mbit/s.

Besparelser i installa­tion og økonomi
En anden stor fordel ved at have valgt Westermo´s Wolverine er, at de eksiste­rende kabler har kunnet anvendes til at transportere data for IP-telefonssyste­met, hvilket har betydet store besparelser i installa­tionen såvel som økonomi­ske besparelser.
31 Wolverine-enheder er installeret langs den fulde længde af broen, og hver enhed er forbundet til to telefoner i den ende og til det overordnede netværk i den anden.
Beslutningen om at benytte Westermo-enheder til bro­projekt er baseret på posi­tive resultater i tidligere projekter, og at produk­terne er robuste samt nem at bruge.

Billedtekster:

Dette display viser, hvordan IP-telefonsystemet er installeret, men det komplette datasystem håndterer mere end nødopkald. Andet udstyr som overvåg­ningskameraer og forskellige ty­per af telemetri er også forbun­det til netværket.

Den første enhed i Wolverine­kæden er placeret i serverrum­met på østsiden af broen.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP