www.industriogteknik.com
Baumer

Arla Foods analyserer energiforbruget med flowsensor

Baumer FlexFlow® imponerer med enkel installation og effektiv overvågning af strømningshastigheden og medietemperaturen

Arla Foods analyserer energiforbruget med flowsensor

Produktionssted for Arla Foods i Falkenberg (Sverige)

På anlægget i Falkenberg har mejeriselskabet Arla Foods for første gang skabt transparens i energiforbruget i produktionen af hytteost. I den forbindelse anvendes Baumers flowsensor FlexFlow®, der ud over gennemstrømningen også kan måle medietemperaturen. De besparelser, der dermed bliver mulige i fremtiden, og den enkle installation har hurtigt gjort denne investering omkostningseffektiv.


Arla Foods analyserer energiforbruget med flowsensor

20 000 tons hytteost producerer mejeriselskabet Arla Foods hvert år på anlægget i Falkenberg – det bliver til 76,9 tons om dagen. En imponerende mængde, men Arla Foods dækker dermed også stort set hele behovet for hytteost på det svenske marked og eksporterer desuden
til Finland, Danmark og Grækenland. Ved produktionsmængder af den størrelse er en ressourceeffektiv fremstillingsproces et must. Desuden skal Arla Foods være førende inden for bæredygtighed: Inden 2050 vil mejeriselskabet fremstille sine mælkeprodukter helt CO2-neutralt. En vigtig byggesten i den forbindelse er energieffektiviteten. Mattias Abrahamsson, der er manager for produktionssystemer hos Arla Falkenberg, fortæller: “I de senere år har vi skærpet vores fokus på overvågningen af energiforbruget i vores anlæg. Menpå nogle områder har vi ganske enkelt ikk e vidst, hvor energien helt præcist bruges.” Den kalorimetriske flowsensor FlexFlow® fra de schweiziske sensoreksperter hos Baumer skabte gennembruddet: Arla installerede den på de følsomme steder i køle- og varmesystemet og kunne på grundlag af måleresultaterne for første gang danne sig et tydeligt billede af energiforbruget. Dermed kan mejeriproducenten nu udarbejde konkrete tiltag til at reducere den anvendte energi.
 

Arla Foods analyserer energiforbruget med flowsensor

Baumer strømningssensor FlexFlow® PF20H

Mange års samarbejde giver mulighed for præcis problemløsning
Køling og opvarmning – det var de springende punkter i energiforbruget hos Arla Foods i Falkenberg. Ved designet af anlægget havde fødevareproducenten allerede gjort meget i engagement for bæredygtighed for
at sænke energiforbruget. Således anvender man f.eks. så vidt muligt udendørskulden i det svenske klima til kølekredsløbet, der køler den producerede ost fra 60 til 30 grader celsius, så man opnår en køletemperatur på 0,5 grader celsius. Men også her viste der sig energitab, som Arla gennem længere tid ikke kunne lokalisere nøjagtigt. “Da vi hørte om mulighederne med FlexFlow®-sensoren, blev vi straks interesserede”, siger Mattias Abrahamsson. “Det lød lige præcis som det, vi havde ledt efter længe.”

“Baumer har samarbejdet med Arla Foods i mange år”, fortæller Martin Leupold, ansvarlig produktmanager for processensorer hos Baumer. “Det går helt tilbage til 1990’erne.” I forbindelse med samarbejdet opstod en ny procesforbindelse for mælkeproduktion ved navn Baumer Hygienic Connection, som kan bruges til at optimere rengøringstiderne. Også temperatursensorerne fra CombiSeries-produktserien opstod i tæt samarbejde mellem Arla og Baumers udviklingscenter i Aarhus. “Dette tætte samarbejde giver os mulighed for at lære de ømme punkter hos vores kunder at kende”, siger Martin Leupold og fortsætter: “Og på den baggrund kan vi udvikle eller foreslå produkter, som rent faktisk optimerer deres processer på en holdbar måde.” I forbindelse med problemet med overvågning af energiforbruget faldt valget på FlexFlow®-sensoren, da den var let at integrere i det eksisterende anlæg og i én løsning kan måle både flowet og temperaturen.

Nem at installere og med overbevisende features
At det er nemt at installere flowsensoren FlexFlow® er et resultat af det symmetriske og centrerede design med et sensorelement foran sensorspidsen, hvilket betyder, at sensoren kan installeres optimalt i processen uafhængigt af monteringsposition og retning. “Med vores portefølje ønsker vi at gøre ibrugtagningen så let som mulig for kunderne”, siger Martin Leupold. “På den måde kan de bruge deres værdifulde tid på deres egentlige opgaver.” Flowsensoren har et robust kabinet af rustfrit stål med komplet elektronik, og dermed undgår man en dyr ledningsføring og montering i styreskab. Desuden opfylder FlexFlow® kapslingsklassen IP 68 (Baumer proTect+), hvilket i kombination med de anvendte materialer gør den perfekt egnet til hygiejniske anvendelser. En fremragende egenskab er det maksimale temperaturområde på op til 150 graders celsius, som betyder, at den også er egnet til sterilization-in-process-opgaver (SIP).

Arla har allerede installeret cirka 15 af flowsensorerne i kølekredsløbet og varmesystemet. I næste trin planlægges det at udstyre CIP-returledningen med sensorerne, så energiforbruget også kan overvåges og optimeres her. Mattias Abrahamsson er rigtig godt tilfreds: “Det har vist sig som en omkostningseffektiv løsning. Og eftersom de sensorer, der allerede er installeret, leverer de pålidelige resultater, vi skal bruge, installerer vi nu flere og flere af dem.” Også Martin Leupold er glad: “Denne løsning gør det muligt for vores mangeårige partner Arla at optimere deres energiforbrug målrettet, spare ressourcer og realisere deres løfter om bæredygtighed. Det er lige præcis den slags løsninger, vi arbejder for hos Baumer.”

Mere information:
www.baumer.com/flexflow
www.baumer.com/dairy

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 15.000 læsere af IMP