www.industriogteknik.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Sikkerhedsroterende encoder RVK58S: SIL3/PLe kompletter driveløsninger, herunder påvisning af rotorposition

Sikkerhedsroterende encoder RVK58S: SIL3/PLe kompletter driveløsninger,  herunder påvisning af rotorposition
Maskiner og makinbyggervirksomheder er i stigende grad afhængig af fejlsikre komponenter for at opfylde de sikkerhedskrav, der er specificeret i den nuværende gældende version af Maskindirektivet 2006/42/EC Den sikkerhedsroterende sinus/konsinus enkoder RVK58S er et ideelt valg, fordi den også viser motor-rotorens nøjagtige position på rette niveau.
Kun rigoristiske ende-til-ende sikkerhedskoncepter er i stand til nøjagtig at garantere det krævede sikkerhedsniveau. Det betyder, at en sikkerhedsløsning ikke kan være mere effektiv end det svageste led i kæden. Det har længe været almindelig praksis at konfigurere vigtige systemkomponenter og opdage potentielle maskinfejl ved at sammenligne modsvarende systemparametre. Det drejer sig om at udgå fordobling af udstyr og materiale såvel som høje installations- og kabelomkostninger. Forøgelse af antallet af komponenter hæver sandsynligheden for svigt og fejl, hvilket gør typegodkendelsen noget dyrere.

Selv-overvågning erstatter overflødighed.
Intelligent overvågning er ofte brugt i stedet for redundans til at sikre den rigtige betjening af de forskellige funktionelle enheder. Den nye RKV58S sinus/cosinus encoder fra Pepperl+Fuchs Drehgeber GmbH spiller en nøglerolle i udviklingen af sikre driveløsninger. Disse højt opløste enkodere, emballeret i et 58 mm hus, har 1024 inkrementer pr. omdrejning og kan som en ekstra egenskab vise et funktionelt sikkerhedskoncept sammen med et absolut positionsspor. Signalkoordineringen er styret af en speciel ASIC chip.

Den kan spore fejl på interupter disken eller i signalvejen, og de kan blive påvist ved at bruge formularen sin²(x) + cos²(x) = 1. Derved vurderes inkrementale sinus og cosinus signalerne fra enkoderen, som forsat er 90 grader. Forsyningsspændingen, temperatur, LE-driv og kontrol af kalibreringsdata bliver også overvåget. Sker der en overtrædelse, vil enkoderens elektronik sætte outputs i en tilstand af høj impedans, så controlleren ved hjælp af det åbne kredsløb kan opdage maskinfejl.. Med denne egenskab forenkler den nye enkoder betydeligt sikring af maskiner og på samme tid fjerner behovet bruget en sensorkomponent. Sinus/consinus enkoderen, og certificering af ekstra positionsspor er til stadighed undervejs i TÜV. Med certificeringen er enheden godkendt til brug i driveprodukter, der opfylder sikkerhedskrav op til SIL3/PLe.

Påvisning af rotorposition ved brug af et enkelt cyklus positionsspor

Foruden de højt opløselige inkrementale spor har den roterende sinus/cosinus enkoder et positionsspor med nøjagtig en cyklus pr. omdrejning. Det giver information på den aktuelle position i motorers rotor. Denne information er nødvendig for start forandring af synkrone motorer. Den absolutte position er output som et digitaliseret signal med 113-bit opløsning ved at bruge synkron serial (BiSS) interface protokol. Med kombinationen sinus/cosinus interface, SSI og BiSS udnyttes eksisterende kommunikationsveje, og behovet for proprietær sikkerhedskontrol fjernes.

I kombination med egnet certificeret controller er det med sikkerhedsencoderen fra Pepperl+Fuchs ikke nødvendigt at integrere en anden encoder for at opfylde mere strenge sikkerhedskrav.. En forudsætning for dette er, at begge sensorkanaler altid er forbundet til controlleren. Med den system-konfiguration vil klassifikation af højere ISO 13849 præstationsniveau (PL e) eller IEC 62061 sikkerhedsintegreret niveau (SIL3) være ligetil. Alle motoraktiviteter er overvåget og det er muligt at overvåge implementeringen af den typisk fart-baserede sikkerhedsfunktion, foretage fartovervågning, sikkert stilstandsovervågning, sikker rotationssyring, sikker acceleration/fartnedsættelse o.s.v.

Sikkerhedsroterende encoder erstatter mekaniske sikkerhedsløsninger
De innovative sikkerhedsfunktioner betyder, at konventionelle mekaniske sikkerhedsenheder kan erstattes med software i mange applikationer, f. eks. i høje lagerbygninger, i dyre hydrauliske endestop, buffers i enden af lageret, ligesom guide for lagring og genfinding af maskine ikke er nødvendig. Hertil kommer mindre tom plads og køretøjet kan være lettere takket være lavere fart. I kombination med en passende sikkerhedskontrol installeret enten lokalt eller i drivecontrolleren overvåger RVK58S overholdelse af den specifikke bremserampe (sikkerhedsbegrænset erklæring) såvel som farten (sikkerhedsbegrænset fart) i et automatisk lager og genfindelse af maskiner. Overskrides nogle af de konfigurerede begrænsninger, bremses systemet ved hjælp af drivet, og hvis det er drive-fejl af en mekanisk bremse i køretøjet.

Sikkerhedsfunktion forenkler start og servicering
Maskinoperatører vil højst sandsynlig lave beskadigelser ved start, set-up og servicering, når aktiviteterne udføres direkte i det farlige område. Sikkerhedsroterende enkoderen gør det muligt at implementere mange sikkerhedsfunktioner, således at aktiviteterne kan blive håndteret sikkert uden større anstrengelser.

Kortfattet
Maskinproducenter og operatører er forpligtet til at overholde sikkerhedskravene specificeret i EN ISO 13 849, og verdens første fungerende sikkerhedsroterende enkoder med et supplerende uindskrænkede positionsspor er et værdifuldt bidrag til effektivt implementering af sikre drive-løsninger. RVK58S forbinder moderne sikkerhedskoncepter og gør det lette for maskine- og ingeniørvirksomheder at påvise, at deres produkter er tilpasset i overensstemmelse med det krævede udførselsniveau (PL) eller niveauet for sikkerhedsintegration (SIL). Takket være det integrerede uindskrænkede positionsspor er enkoderen egnet til generelt brug i en bred variation af driveløsninger, ligegyldigt hvor de er placeret på synkrone og asynkrone motorer.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP