www.industriogteknik.com
HMS Industrial Networks AB

Industrielt Ethernet er nu større end fieldbus Industrielt netværks markedsandel i 2018 ifølge HMS

Industrielt Ethernet har overhalet de traditionelle fieldbus'er, når vi taler om nyinstallation af knudepunkter i automatiserede fabriksanlæg. Det er det vigtigste resultat i HMS Industrial Networks årlige undersøgelse af det industrielle netværksmarked. Industrielt Ethernet står nu for 52 procent af nye installationer af knudepunkter (45% sidste år), mens fieldbus'er udgør 42% (48). EtherNet/IP er i dag det mest udbredte netværk med 15%, fulgt af PROFINET og PROFIBUS, begge med 12%. Trådløse teknologier er også i stærk fremgang med en markedsandel på 6 procent.

Industrielt Ethernet er nu større end fieldbus  Industrielt netværks markedsandel i 2018 ifølge HMS
Foto: Anders Hansson, Chief Marketing Officer, HMS Industrial Networks

HMS Industrial Networks har udgivet deres årlige analyse af det industrielle netværks marked, der sætter fokus på nyinstallerede knudepunkter i den globale automatisering af fabriksanlæg. Som uafhængig leverandør af produkter og tjenesteydelser til industriel kommunikation og Tingenes Internet, har HMS en betydelig indsigt i markedet for industrielle netværk. Her er nogle af de tendenser, de forudser for industriel kommunikation i 2018, undersøgelsen kigger også tilbage på udviklingen af  markedsandelene gennem de seneste fem år.

Industrielt Ethernet – vækst på grund af Tingenes Internet

Industrielt Ethernet er i de senere år vokset hurtigere end de traditionelle fieldbus'er, og har nu overhalet fieldbus'erne. Industrielt Ethernet har, med en vækstrate på 22%, nu en global markedsandel på 52%, sammenlignet med 46% sidste år. EtherNet/IP er vokset til at være det største netværk, med 15% af markedet. I hælene på Ethernet på verdensplan ligger PROFINET, EtherCAT, Modbus-TCP and Ethernet POWERLINK.

”Vi har set ændringen til Ethernet i lang tid, men det er først nu at det virkeligt har overhalet fieldbus, når det drejer sig om nyinstallerede knudepunkter,” siger  Anders Hansson, Chief Marketing Officer at HMS. ”Overgangen til industrielt Ethernet skyldes både behovet for integrering med høj ydelse mellem fabriksinstallationer og IT/IoT systemer, samt Tingenes industrielle Internet i al almindelighed.”

Fieldbus'er kæmper stadig, men forventes at falde i antal


Installationen af fieldbus knudepunkter vokser stadig en smule, på grund af en stærk industri og hensynet til cyber sikkerhed. Men til trods for et voksende antal på 6% (4 sidste år), forventes antallet af fieldbus installationer at falde stille og roligt de næste få år. Den dominerende fieldbus er stadig PROFIBUS med 12% af det totale verdensmarked, fulgt af Modbus-RTU og CC-Link, begge med 6%.

Trådløs teknologi ændrer billedet af netværk


Trådløse teknologier vokser ligeledes med 32% (32), og står for 6% af det totale marked. Indenfor trådløse teknologier er WLAN den mest populære, fulgt af Bluetooth.
”Trådløse teknologier bliver stadig oftere anvendt af maskinbyggere og systemintegratorer til at opbygge arkitekturer til automatisering. Brugerne kan reducere trækning af kabler og skabe nye løsninger til opkobling og kontrol, inkluderet ”Tag din egen enhed med” løsninger via tablets eller smartphones,” siger Anders Hansson.

Regionale variationer i netværk

I Europa og Mellemøsten er PROFINET og EtherNet/IP førende, og PROFIBUS bruges stadig i vidt omfang. Andre, populære netværk er EtherCAT, Modbus-TCP og Ethernet POWERLINK.

Markedet i USA er domineret af CIP netværk, med klar tendens til at bruge EtherNet/IP. På de asiatiske markeder er der ikke et netværk, der skiller sig ud, men PROFINET, EtherNet/IP, PROFIBUS, EtherCAT, Modbus og CC-Link bruges i vid udstrækning, og Ethernet udgaven CC-Link IE Field vinder fodfæste.

Tilbageblik på fem års vækst i industrielle netværk

Et særligt punkt i dette års undersøgelse er, at HMS kigger tilbage på fem års stadig vækst af industrielle netværk. HMS konkluderer, at i løbet af 2017 overhalede Ethernet endelig fieldbus, når det drejer sig om markedsandele.
”Væksten i industrielle netværk har været konstant gennem de seneste fem år, og det er interessant at se, at industrielt Ethernet nu har overhalet fieldbus. For øjeblikket er EtherNet/IP det førende netværk med 52% af markedet,” siger Anders Hansson.

”Ikke desto mindre bekræfter vor undersøgelse, at markedet for netværk stadig er opdelt, afhængig af applikationerne. Når vi ser fremad er det klart, at industrielle enheder bliver koblet mere og mere sammen, ikke mindst i kraft af det Industrielle Tingenes Internet og Industri 4.0.

Udfra vort synspunkt er vi godt klædt på til at vokse med disse tendenser, da HMS simpelthen er indbegrebet af ”Sammenkobling af enheder”.

Industrielt Ethernet er nu større end fieldbus
Industrielt netværks markedsandel i 2018 ifølge HMS
Figur 1: Fieldbus sammenlignet med Ethernet og trådløse løsninger.

Industrielt Ethernet er nu større end fieldbus
Industrielt netværks markedsandel i 2018 ifølge HMS
Figur 2: Fem års optegnelser af fieldbus, industrielt Ethernet og trådløse net. Industrielt Ethernet er nu større end fieldbus.

Undersøgelsens omfang

Undersøgelsen omfatter HMS's forudsigelser for 2018, baseret på en antal nyinstallationer indenfor knudepunkter til fabriksautomatisering i 2017. Et knudepunkt er defineret som en maskine eller enhed, der er koblet op til et industrielt netværk. De viste figurer repræsenterer HMS's samlede anskuelse, når meninger fra kolleger i industrien, egne salgsstatistikker og de overordnede opfattelser tages i betragtning.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP