www.industriogteknik.com
NKE

Stort leje fra NKE sikrer et glidende forløb i fabrikationen af stålrør

NKE AUSTRIA har leveret et specielt, cylindrisk rulleleje med en ydre diameter på 3,3 meter til anvendelse i et tre-valset, planetarisk valseværk.

Stort leje fra NKE sikrer et glidende forløb i fabrikationen af stålrør
Det tyske firma ESW Röhrenwerke fremstiller sømløse stålrør, der bruges overalt i verden som strukturelle rør til maskiner, stålkonstruktioner, i bilindustrien, som kedelrør og som pipelines og fødelinjer til brændbare væsker, gasser og olie. 70.000 tons stålrør bliver produceret årligt på et valseværk med tre valser.

Til fremstilling af rørene varmes stålblokke på op til to meter op til valsetemperatur i en roterende ovn.
Efter en første varmvalsning i et hulblok tværvalseværk transporteres de hulede blokke til det trevalsede værk til andet trin i bearbejdningssprocessen. Tre valser former den hule blok til et rør ved brug af en matrice. Mens hver valse roterer om sin egen akse drejer alle tre valser også omkring det valsede stål som planeter.
I det tredje trin i bearbejdningen bliver stålet derefter valset ud til færdige rør.
Den efterfølgende bearbejdning omfatter langsom afkøling, og en justering af rørene sikrer, at de er helt lige.

En væsentlig bestanddel i processen med planetvalseværket med tre valser er det store leje, der fungerer som forreste understøttelse af samlingen af hovedet på valsen.
Da ESW Röhrenwerke kun har det ene valseværk, vil et sammenbrud udgøre en særlig stor risiko. Derfor er en regelmæssig udskiftning af lejet nødvendig. Da det for nylig blev nødvendigt at udskifte lejet, brugte ESW Röhrenwerke et specialleje fra NKE.
Det specielle, cylindriske rulleleje med fast lejehus i stål har en ydre diameter på 3,3 meter og en vægt af 2,2 tons.
Det store leje bliver belastet med en understøttet kraft på 76,3 tons; det arbejder med en hastighed på 125 rpm. - den understøttede, roterende masse er på ca. 200 tons.
Oliesmøringen er meget lav med 10 l/m. Speciallejet har en levetid på mellem otte og ti år.

ESW Röhrenwerke har allerede haft gode erfaringer med produktkvaliteten fra NKE. Den kritiske faktor i beslutningen om at samarbejde med NKE var den hurtige leveringstid for store lejer. ”NKE er en kompetent og pålidelig partner indenfor leje teknologi. De korte produktionstider for de store lejer til vort planet valseværk var en væsentlig faktor for vore beslutninger vedrørende dette projekt”, fortæller Lothar Schmitz, vedligeholdes- og udviklingschef hos ESW.

Udover store lejer til valseværker udvikler NKE også skræddersyede lejeløsninger til andre højt ydende applikationer. Eksempelvis kan nævnes lejer til brug for strømproducerende værker ved hjælp af tidevand, vindmøller samt mineudstyr.

Fig. 1: Det specielle cylindriske rulleleje fra NKE bruges i planet kryds valseværket.
Fig. 2: ESW sømløse stålrør kan bruges til mange forskellige formål – for eksempel som gas- og olie fødelinjer, i stålkonstruktioner, til fremstilling af maskiner samt i bilindustrien.
Fig. 3: Monteringen af valsehovederne i det skrå, planet valseværk ses her uden rullebane og lejehus.
Fig. 4: Den indre ring med den indre lejebane (t.v.), lejehuset med ruller, rulleholder og ydre ring (t.h.).
Fig. 5: Montering af det specielle rulleleje med en ydre diameter på 3,3 m hos NKE, Østrig.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 15.000 læsere af IMP