www.industriogteknik.com
NKE

NKE AUSTRIA bidrager til vedvarende energi med levering af lejer til turbiner der genererer strøm fra undervands strømme i havet

SeaGen, der er verdens første kommercielle tidevands strømturbine i Nordirlands Stangford Lough, arbejder med lejer fra NKE AuSTRIA.

NKE AUSTRIA bidrager til vedvarende energi med levering af lejer til turbiner der genererer strøm fra undervands strømme i havet
Illustration: En kunstners gengivelse af SeaGen installationer i havet.

El-turbiner til udvinding af strøm fra tidevandet er den seneste udvikling indenfor vedvarende energi.
Turbinerne installeres under havoverfladen og bliver drevet af tidevandets vandstrømme. NKE Austria leverer lejerne til gearkasserne til disse ”undervands-vindmøller”.

Tidevands el-turbinerne på 1,2 MW er udviklet af Marine Current Turbines Ltd. (MCT), der er en af de førende fabrikanter af teknologi til tidevandsturbiner. Virksomheden har hovedkvarter i Bristol, England. Turbinen arbejder nærmest som en ”undervands vindmølle” – men bliver drevet af tidevandsstrøm i stedet for vind. Til forskel fra vindenergi, der er afhængig af vejrets luner, er tidevandsstrøm meget mere forudsigelig. Dertil kommer, at undervands turbiner ikke skal være så store som vindturbiner på grund af den større masse i vand, set i forhold til luft. SeaGen er blevet installeret i Nordirlands Strangford Lough og er dermed verdens første tidevandsturbine.

Gearkassen i SeaGen turbinen er designet af Orbital2 Ltd., der er en af Englands førende udviklere af gearbokse til vedvarende energi – de fremstilles i Den Tjekkiske Republik af Wikov MGT. Udviklerne og –fabrikanterne af gearkasserne har valgt NKE AUSTRIA til at levere lejerne. Afgørende for deres valg var NKE’s fremragende tekniske support og korte tid til fremstilling af lejerne.

”NKE har været en pålidelig og effektiv partner indenfor leje teknologien. Levering af store lejer til hovedrotor akslen har været en afgørende faktor for dette projekt”, sagde dr. Frank Cunliffe, administrerende direktør for Orbital2.

NKE leverer ni forskellige typer lejer til gearkasserne, inklusive sporkuglelejer, koniske rullelejer, cylindriske rullelejer og firepunkts kontakt kuglelejer med en ydre diameter fra 300 til 1.090 mm.

Udover lejer til tidevands turbiner leverer NKE lejer til andre sektorer indenfor vedvarende energi, specielt til vindenergi. NKE har vundet kontrakter til millioner af Euro fra kendte vindmølle- og gearkassefabrikanter og har dermed bidraget aktivt til udvikling af teknologier, der medvirker til at reducere skadelige udslip.

Tidal 2.jpg: Koniske rullelejer er en af de NKE lejetyper, der anvendes i SeaGen gearkasserne.
Tidal 3.jpg: SeaGen gearkassen er udstyret med ni typer NKE lejer."
Tidal 4.jpg: Samling af SeaGen havstrømsturbinen.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP