www.industriogteknik.com
Seco Tools

Datamatrixkoder revolutionerer produktinformationsstrømmen

Da Jan Gravningsbråten fik en idé til at reducere spild i værktøjsproduktionen, anede han ikke, at den ville få enorm betydning for hele Secos forretning. Her flere år senere giver hans idé os mulighed for at spore 10 milliarder individuelle værktøjer helt nøjagtigt, og det kan give os en enorm indsigt i, hvordan vores produkter bliver anvendt.


Tilbage i 2018 opdagede Jan Gravningsbråten, som er R&D Technician i Secos Innovation Lab i Fagersta, at når der opstod fejl i produktionsprocessen, så var det umuligt at identificere de enkelte fejlbehæftede værktøjer, fordi hvert enkelt værktøj kun kunne identificeres med et batchnummer. ”Der kunne være 10.000 eller 20.000 værktøjer i en enkelt batch, og det var umuligt at finde frem til, hvilke værktøjer, der kunne være blevet berørt af en produktionsfejl, så vi ville være nødt til at starte produktionen helt forfra. Og det giver ikke rigtigt mening rent økonomisk," fortæller Jan Gravningsbråten.

Individuel identifikation
Udfordringen var at finde en metode til at gøre hvert enkelt værktøj individuelt identificerbart, og så gik der et lys op for ham – man kunne bruge datamatrixkoder, som ligner QR-koder. "Vi har valgt en serie på 10 milliarder numre til vores koder, og vi kan spore hvert eneste værktøj, der er mærket med koderne, ved hjælp af software, hvor vi indsamler alle koderne fra de maskiner, der producerer værktøjerne," forklarer Jan Gravningsbråten.

Datamatrixkoder, der oprindeligt blev opfundet i 1987, er todimensionelle koder, der ofte bruges til at spore objekter i industrielle processer. Koderne bliver trykt på hvert eneste Turbo 16-værktøj, som er et af de mest populære værktøjer i Seco Tools-serien, ved hjælp af en laserprinter. Når der er en datamatrixkode på hvert eneste stykke værktøj, der tages i brug ude hos kunderne, kan både kunden og Seco Tools spore det specifikke værktøj gennem hele dets levetid.


Datamatrixkoder revolutionerer produktinformationsstrømmen

Koderne er også kompatible med Seco Assistant, som er en app, der indeholder en lang række oplysninger, der er nyttige for kunderne. Det betyder, at kunderne kan foretage beregninger og scanne deres værktøjer direkte for at få mere at vide om dem. "Det ville være helt perfekt, hvis kunderne også indlæste data om, hvordan de bruger værktøjet, i systemet – hvilken maskine de bruger, hvornår værktøjet bliver taget i brug, hvor længe det har været anvendt og til hvilket formål. I så fald ville man ved at scanne koderne på værktøjet kunne hente alle de data, som i bund og grund er hele værktøjets levetidshistorik," forklarer Micael Baudin, som er digitaliseringsspecialist hos Seco Tools.


Datamatrixkoder revolutionerer produktinformationsstrømmen

Lasertrykte koder
Sammen med Jan Gravningsbråten og et lille team fandt de frem til en metode til at bruge lasere til at trykke koderne på værktøjerne. ”Visionen er, at vi kan supportere kunden, hvis der er et problem med at benytte værktøjet på en bestemt måde – vi kan se, hvad værktøjet tidligere har været brugt til, og derudfra kan vi forsøge at finde en løsning på kundens problem, uanset hvor i verden de befinder sig,” fortæller Jan Gravningsbråten.

Data, der er indsamlet fra de pågældende værktøjer, kan derefter sendes tilbage til forsknings- og udviklingsprocessen, så Secos eksperter kan forbedre den næste generation af produkter. ”Hvis koderne stadig er læsbare, kan vi bruge dem til at sortere de produkter, vi får retur, og det gør genanvendelsesprocessen meget nemmere. Vi kan hurtigt sortere de forskellige metalforbindelser, så vi kan genanvende så meget som muligt, hvilket er et stort plus i forhold til vores bæredygtighedsarbejde," fortsætter Jan Gravningsbråten.

”Indtil videre har vi brugt idéen på ét produkt, og vi er i gang med at rydde ud i begyndervanskelighederne, men ideelt set vil vi gerne opleve en situation, hvor kunderne, når de køber produkter fra os, er indforstået med at returnere dem til os, når produkternes levetid er udløbet. Når vi så får dem retur, kan vi scanne koderne og se, hvad der er sket med dem i deres levetid," siger Micael Baudin.

For Jan Gravningsbråten er den største fordel bæredygtighedsaspektet i projektet. ”Forestil dig lige, at vi kunne bede kunderne om at sende værktøjerne tilbage til os, når de var færdige med dem – måske vil vi endda få en situation i fremtiden, hvor kunden ikke har lov til bare at smide gamle værktøjer ud, men skal genanvende dem. Der er masser af fordele ved at kunne hjælpe kunderne straks, men automatiseringen af genanvendelsesprocessen og muligheden for at sortere forskellige metaller og belægninger ved hjælp af den her datamatrix, det kan hurtigt ændre tingene til det bedre," påpeger Jan Gravningsbråten.

Digitale løsninger
Brugen af datamatrixkoderne har et enormt potentiale i forhold til at ændre den måde, Seco Tools driver forretning på. ”Jeg ser mange muligheder for fremtidige digitale løsninger baseret på den her teknologi, som kan løse vanskelige problemer og øge produktiviteten, både i Seco Tools og hos vores kunder,” siger Thomas Norström, som er Senior R&D Manager hos Seco Tools. ”Det vil virkelig gøre en forskel, når vi gør vores produkter smartere ved at sammenkæde oplysninger med hver enkelt vare gennem hele produktets levetid. Vores intelligente produkter vil kunne besvare spørgsmål som for eksempel hvem er du, hvor kommer du fra, hvordan skal jeg bruge dig og hvordan har du været brugt tidligere."

Cases om brugen af datamatrixteknologien vil blive en del af et større initiativ, der hedder Seco Beyond Hardware. Thomas Norström træder også ud af sin nuværende rolle som Senior R&D Manager for at stå i spidsen for Seco Beyond Hardware-programmet. ”Jeg er virkelig begejstret og spændt på det her. Det bliver en stor fornøjelse at kunne følge og understøtte alle de spændende løsninger hele vejen fra idé til produkter, der indføres internt eller ude hos vores slutkunder," siger han.

Du kan få flere oplysninger om datamatrixkoder ved at kontakte en lokal Seco-repræsentant eller på vores websted www.secotools.com.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP