www.industriogteknik.com
NORD Drivesystems

NORD energisparekoncepter for drevløsninger

NORD energisparekoncepter for drevløsninger
Energibesparelse fylder i denne tid meget i overskrifterne – Og mange forbrugere forsøger at minimere energiforbruget på deres drev. I stedet for at fokusere på elektromotorer alene, burde drevløsningerne ses som samlede systemer, gear + motor + frekvensomformer. Projekteksperter fra NORD har et helhedssyn på drevløsninger, og kan således tilbyde kunderne energisparrekoncepter som er afstemt specifikt til anvendelserne, hvilket er et plus med hensyn til lønsomhed og miljøvenlighed. Følgende teknologier kan bruges i forbindelse med energibesparelse: Nettilbageførring, automatisk magnetiseringstilpasning, motorer med kobberrotor, 87Hz drift, og endelig sammenkobling af omformer mellemkredse.

Hvis der hele tiden eller regelmæssigt forekommer maskinbevægelser, hvor der skal bremses ned, da kan det lønne sig at udnytte denne energi. I konventionelle frekvensomformer anlæg udnyttes denne overskydende regenerative energi ikke. Den afsættes som regel i en bremsemodstand hvor den bortledes til omgivelserne i form af varme. En mere effektiv og miljøvenlig løsning opnås med drevsystemer, hvor den regenerative energi kan ledes videre via sammenkoblede mellemkredse, eller hvor energien kan føres tilbage til forsyningsnettet. Den energi, som nedbremsningerne genererer, kan således føres videre og bruges af andre komponenter i anlægget, eller føres tilbage til forsyningsnettet via en tilbageføringsenhed. Herved reduceres forbruget på bundlinjen af det strømregnskab, som skal dækkes ind via forsyningsselskabet.

Man kan også spare på energien ved hjælp af intelligent regulering. Normalt opretholder en frekvensomformer, i hele reguleringsområdet for en asynkronmotor, den magnetisering som er nødvendig for at afgive det fulde drejningsmoment, - dette bevirker dog unødige energitab under dellast. NORD frekvensomformere af typen SK 200E, SK 500E og SK700E kan automatisk reducere denne magnetisering, når motoren kører med dellast. Kunden har således mulighed for at spare op til 30% af energiforbruget. Her udover kan virkningsgraden hæves på asynkronmotorer hvis de drives af frekvensomformer, med en højere udgangsfrekvens, som den der er til rådig i forsyningsnettet. Motorer med en 230/400V vikling, kan således køre med fuldt moment op til 87 Hz, når disse kobles i trekant, og kombineres med en 400V frekvensomformer. Frekvensforøgelser, (op til ca. 100Hz), medfører en forbedret motor virkningsgrad med op til 5%.

NORD har udviklet nye koncepter for motorer, og ikke mindst med henblik på materialevalg. I stedet for at anvende aluminium i kortslutningsrotoren bruges kobber som det foretrukne metariale. Da kobber har en lavere ohmsk modstandsværdi end aluminium er det derfor muligt at opnå en højere virkningsgrad i motoren ved samme effekt. Eller man kan forøge motorens effekt i en given motorstørrelse med en uændret virkningsgrad – således kan stærkere motorer lettere indbygges hvor der er trangt med plads. En endnu større stigning i energitætheden og derved effekten, kan man opnå ved at anvende en synkronmotor med permanentmagneter i rotoren. Med henblik på energi effektive systemløsninger, stiller NORD sådanne systemer samt det tilhørende reguleringsudstyr til rådighed.

Billede: NORD tilbyder kunder og forbrugere komplette energisparreløsninger

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP