www.industriogteknik.com
NORD Drivesystems

Løsning til komplekse conveyor opgaver: decentraliseret frekvensomformer styrer cyklisk arbejdsgang og positionering

For første gang kan de nye conveyor bæltesystemer fra INOTECH AP GmbH i Hessen, Tyskland, tilbyde den store vifte af funktioner, der opnås med servo drevteknologi via decentrale frekvensomformere. Integrerede drev fra NORD DRIVESYSTEMS gør det muligt at udføre komplekse arbejdsgange som gentagelser, positionering og start-stop funktioner med omkostningseffektive enheder.

Løsning til komplekse conveyor opgaver: decentraliseret frekvensomformer styrer cyklisk arbejdsgang og positionering
Inotec AP, der fremstiller innovative specialsystemer til en lang række af industrielle applikationer, har udviklet et intelligent, automatiseret system, der kan anvendes til et meget varieret udvalg af conveyor løsninger. På den ene side muliggør den modulære struktur en enkel løsning med det nye TAKTFLEX conveyor bælte system, det kan skræddersys til den individuelle kundes behov med hensyn til længde, bredde og materiale til bælter – og med kort leveringstid.
På den anden side muliggør implementeringen af forskellige, sofistikerede funktioner, kombineret med SK 200E frekvensomformer serierne, anvendelser i mange industrielle applikationer – og derfor udskiller dette system sig fra konventionelle conveyor systemer.
Systemet bliver leveret komplet med et Siemens S7 program og kan leveres med meget kort varsel. Slutbruger skal blot installere strømforsyning og buskabler. Der er ikke længere brug for besværlig og indviklet kabling mellem en kontrolenhed i styrekabinettet og drevenheden, takket være den integrerede frekvensomformer.

Drevteknologi er skræddersyet til applikationen

Hjertet i systemet er NORD drevteknologien. Drevenhedens optimale størrelse bliver konstrueret til at tilgodese de specifikke behov i applikationen. Conveyor bæltehastigheden kan variere fra omkring 0,5 m/min. til 100 m/min. Da der er store overbelastningsreserver, kan den tilsvarende, kraftige worm-gearmotor konstrueres med små dimensioner; typisk kapacitet for overbelastning er 200 procent i 3,5 sekund og 150 procent i 60 sekunder.
Gearmotoren styres af en passende SK 200E serie frekvensomformer, der er monteret direkte på terminalboksen og som fortrinsvis styres via Profibus DP.
Et kontroldisplay giver operatøren mulighed for at vælge de nødvendige funktioner til arbejdsgangen og for at ændre parameterværdier.
Inotech AP har udviklet et Simatic S7 program specielt til dette formål - programmet omfatter alle nødvendige funktioner til kontrol af frekvensomformeren.

Smidige funktioner til det modulære conveyor system
SK 200E frekvensomformer serien omfatter et stort udvalg af modeller, der inddeles efter deres ydelse.
Selv basismodellen SK 295E har en række funktioner som f.eks. sensorløs strømvektor kontrol, POSICON positioneringskontrol, integreret elektronisk motorbremse samt en kontrolenhed til en elektromagnetisk bremse. Dertil kan der implementeres sofistikerede conveyor applikationer i kombination med individuelle funktionsmoduler med udvidelsesmuligheder – muligheder, der før kun kunne realiseres med kostbar servoteknologi.
Den kompakte, decentraliserede omformer kontrollerer de vigtigste funktioner som regulering af hastighed, gentagelse af cyklus, positionering (præcision +/- 0,5 mm) og start/stop funktion. Ydermere kan SK 205E anvende automatiske referencer til den inkrementale encoder, der bruges til positionering.
Ved hjælp af en intelligent kontrolenhed kan der udføres referencer mens der arbejdes i form af en tvungen reference eller som en løbende reference, alt efter behov.
Frekvensomformeren er udstyret med fire, frit programmerbare, parametre i hvilke værdierne for de forskellige funktioner kan anføres (positioneringsfunktioner, opstartstid, frekvenser, valg af proces data, digitale funktioner osv.).
Til lokal manuel styring kan frekvensomformeren udstyres med et potentiometer eller en I/O udvidelse. De nødvendige, modulære komponenter kan enten integreres med omformeren, monteres på den eller installeres i nærheden af omformeren.

Enkel programmering af parametre til komplekse kontrolopgaver
SK 205E er udstyret med standard værdier til f.eks. motor data. Derefter kan applikationsspecifikke parametre overføres til SK 205E via Profibus DP ved hver ny start.
Værdierne til hovedfunktionerne i systemet lagres i tre parametersæt. De funktioner, der er nødvendige for normal drift af omformeren, aktiveres ved valg af det tilsvarende parameter sæt.
Værdierne for ”reference punkt funktion” og ”reference under drift” (reset position) gemmes i et fjerde parametersæt. Under drift har dobbeltfunktionen af dette parametersæt kun brug for tilføjelse af individuelle funktioner hvis det er nødvendigt. Disse tilføjelser bliver koordineret af kontrolenheden og sker i baggrunden – bruger ser ikke dette.
Referencepunkter kan udløses af bruger via visualiseringsenheden. Derimod aktiveres automatiske referencepunkter i cyklisk drift ved hjælp af en timer, der er implementeret i kontrolenheden. Derfor bliver cyklisk drift automatisk gentaget.

Et godt koordineret team: Kontrolprogrammet og drev elektronikken
Sammen udgør kontrolenheden i TAKTFLEX systemet med frekvensomformeren en ydedygtig enhed.
Basisfunktionerne i frekvensomformerens parametersæt – som f.eks. positionering (absolut positionering), cyklisk drift (relativ positionering), start/stop funktion, konstant drift med referencer (med ekstraudstyr som set-up mode eller ”under drift” reference) aktiveres via et kontrolord på samme måde som eksempelvis muligheden for valg af retning af omdrejninger.
Dertil kommer at positionsværdier og frekvenser, eller alternativt de tilsvarende parametre for BUS I/O delene (f.eks. reference drift funktionerne) kommunikeres i proces data. For at få yderligere digitale funktioner kan PLC’en anvende to bits som kan forsynes med parametre i kontrolordet til SK 205Eenheden.
For eksempel kan bit 8, for at udføre det næste trin i positioneringen i arbejdsgange, linkes til funktionen »Sync. Position array». Systemet opnår den ultimative funktion ved muligheden for at specificere visse parameterværdier on-line – som eksempelvis funktionen af digitale input.
Takket være dette kan dobbeltfunktioner fra et sensorsignal (f.eks. digital input 1, funktionen "reset position" eller funktionen "reference point») implementeres med et minimum af installation og kabeltrækning.

Fleksible muligheder for kommunikation
SK205E kan bruges med forskellige former for kontrol interface. I den enkleste udgave kan frekvensomformeren konfigureres til simpel start-stop funktion, uafhængig af en kontrolenhed, blot ved hjælp af nogle få DIP switche.
Til alle andre formål kan SK 205E styres via digital eller analog I/O eller en lang række af fieldbus systemer.
I den mest sofistikerede udgave af TAKTFLEX systemet kan frekvensomformeren kommunikere med PLC’en via et Profibus DP interface. Ved hjælp af en profibus DP gateway, der er implementeret i interfacet, kan op til fire frekvensomformere forbindes med hver Profibus DP model.
Med totalt 122 Profibus DP moduler kan op til 488 frekvensomformere direkte styres med et enkelt bussystem.

Virsomheden: inotec automation & inspection technology
inotec AP GmbH blev grundlagt i 1996 i Wettemberg i den tyske delstat Hessen. Virksomheden har udviklet sig fra at være leverandør af design til fabrikant af komplette systemer til automatiserings- og inspektionsteknologier.
Fra den første medarbejderstab på tre personer er virksomheden vokset til den nuværende størrelse med elleve medarbejdere, der arbejder med udvikling, design, produktion og salg.
Udover mange års erfaring med konstruktion af specialmaskiner – også med kundespecifikke løsninger – leverer inotech AP også forskellige automatiseringsprodukter i form af systemkomponenter. Det modulære TAKTFLEX system giver muligheder for serieproducerede systemer. Den korte vej mellem design og produktion gør denne SME (Small and Medium Enterprise) i stand til at tilgodese selv de mest yderliggående krav om kvalitet og hurtig levering.

Fig. 1: TAKTFLEX moduler og udførsler til en bred vifte af applikationer.
Fig. 2: En gearmotor, med direkte monteret SK 205E frekvensomformer og ekstern styring af køleventilator, styrer cykliske conveyor arbejdsgange.
Fig. 3: Conveyor systemets primære arbejdsgange med fuldt integreret drevenhed.
Fig. 4: Systemet består af decentrale frekvensomformere og moduler, der medfører omkostningseffektiv implementering med mange funktioner samt forbindelse til alle almindelige fieldbus systemer.

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP